Sve vise glasova,koje bi zeleli prestavljati “istoriju” naseg milenijumskog plemena, odjekuje u sto cescim slucajevima da su Geto Dacani bili “poligami” (Gresnici, dusmani).

Jeli su meso,i sto je najgore bili su veliki ljubitelji alkohola.

Da bi smo dokazali, jednom za svagda da Geto-Dacani, kao i sva druga Germanska, Keltska, Balticka i svaka druga plemena iz Tracanske loze nisu konzumirali alkohol, stavise oni nisu poznavali alkoholna pica iskljucujuci “Bautura Zeilor” (Bozija pica, staro verovanje u Boga Zeusa) nazvana: (Hydromel Francuski, Hidromiel Spanski, Idromele Italijanski, Hidromel in Portugalski, Mead Engleski, Miod Ruski, Med Ukrajinski, Met Nemacki, Medovina Cehoslovacki,Srpski,Hrvatski,Slovenski, Sima Finski, Hydromeli Latinski, Midus in Letonski).

Naj vazniji dokaz nalazimo u “Strabonovoj Geografiji” tacnije u 7-moj knjizi, trecem poglavlju.

“[…] Eleni (Grki)” su Gete (Geti) nazivali Tracanima, oni su bili nastanjeni na obalama istre.Cinjenica se odnosi kolko na Gete, tolko i na Moeze poslednji iz loze Tracana.

Sva ostala plemena koji su u nekom srodstvu sa Tracanima kao npr: mygdonii, bebrycii, maedobithynii, bithynii, thynii, mariandynii su napustili Evropu.Moezi i ostali Tracani su ostali na svojim ognjistima…

Moje misljenje je da Poseidonis pretpostavlja ispravno kao i Homer kad opisuje sa sledecim recima Moeze iz evrope (odnosi se na one iz Trakije).

Oci njohove okrecu ih nazad Tracanskoj zemlji,u kojoj samo sto ne izbi rat izmedju Moeza i divljackih plemena.

Poseidonis kaze da su se moezi cuvali svih mesnih proizvoda iz religijoznih razloga”

Zbog toga nisu se ni brinuli oko cuvanja i odgoj zivotinja.

Pretezno su se hranili sirom, mlekom, medom…

Ziveci u miru,iako su bili nazvani Osvajacima sa strane Zeova (bogova).

Postojali su i Tracani koji nisu imali blizeg odnosa sa suprotnim polom, nazvani su “intemeietori” cak su proglaseni svetima, zbog njihove casti itokom zivota bez straha.

Sve ove ljude,pesnik Homer naziva casnim i pravednim ljudima.

Moezi su takodje nazvani”Borci iz bliza” Zbog toga sto su gotovo nesavladljivi i jako dobri borci. […]

Praktiku koju su primenjivali u spomenutoj cinjenici da nisu koristili meso za ishranu,ostala je za njih kao zapovest od Zamolksisa (Bog). […]”

Deceneu (Kraljev savetnik) bio je uracunat kao Zeov (Boziji) Poslanik. Da bi pokazali svoju odanost,Geti su se pokorili i pokazali da ipak mogu ziveti i bez vina,tako sto su iscupali sva svoja vinograda.Nemoze se tacno precizirati lokacija ovih “Geta” kao sto se nemoze reci ni za “Tarabostes” (Aristokrate).

Najverovatnije da jedna polovina aristokracije Geto-Dacana su krenuli pogresnim putem zbog prljavog uticaja Romana i Grka.Osvajanjem drugih teritorij na celu sa Velikim Dacanskim Kraljem Burebistom, gotovo sa sigurnoscu mozemo reci da su medju prvim oblasima zahvacena ovim ponizavajucim i za ceo Tracanski narod neuobicajne stvari, bila zahvacena oblast pored obale crnog mora.

Hteo bih jos da skrecem paznju da koliko su Odrisi (Odrisko Carstvo) i tribali koji poticu iz Tracanske loze konzumirali vino ili druge opijajuce substance kao sto su: Konoplja, proklete pecurke ili cak opijum.Sve ove substance koje su koristila pomenuta plemena, kasnije su se prosirila i na prostore Dakije, osvajanjem ovih ili onih teritorija na celu sa pomenutim kraljem i jako cenjenim vodjom Dacana “Burebistom” (Burebista).

Znaci…Pouka svega ovog jeste da su sve ove supstance, alkohol, idr, unosene kasnije u Dacansku zemlju, na ovaj ili onaj nacin.

Sve ove optuzbe na adresi Geto-Dacana,nasih pradedova predstavlja veliki napad pracen degeneracijom,i kaljanjem obraza velikog naseg naroda Geto-Dacana,nazvanih Naj pravedniji i naj hrabriji medju Tracanima.

Nasi neprijatelji (Dusmani) Poligami koji su veliki alkoholicari i korisnici narkotika, izgleda da zavide nasim pradedovima sto su ziveli svetim,cistim i casnim zivotom.

Clanak napisao Kogaion

Advertisements