Judaizmi në kohën e Jezusit

Leave a comment

Gjatë periudhes, së shekullit të parë, Palestina ishte e pushtuar nga Romakët. Gjatë kësaj periudhe, feja Çifute ishte e përbërë nga shumë komunitete fetare ( Sekte ). Roli aristokratik i Saducenjve është përfaqesimi me i mirë nga te gjithë të tjerët. Prifti I Madh nga Tempulli I Jeruzalemit ishte rekrutuar nga kjo detyrë priftërore. More

Geto-dakët “Fisi më i drejtë dhe i guximshëm Trak”

Leave a comment

Gjithnjë e më shumë zëra që pretendojnë të përfaqësojnë “historinë” shumëvjeçare të vendit tonë, ngjallin një jehonë interesante në atë qëështë ndjerë e dëgjuar gjithnjë, se Geto-Dakët ishin njerëz poligamistë, hanin mish dhe më e keqja nga të gjitha ishin konsumues të mëdhenj të alkoolit. More

Jordanët për Burebistën

Leave a comment

“Më pas, ndërkohë që Burebista mbretëronte tek Gotët, Dekeni erdhi në Goti, në të njëjtën kohë që Silla rriti pushtetin e tij në Romë . Me pranimin e Dekenit, Burebista i dha atij një pushtet pothuaj mbretëror. Si pjesë të këshillës së tij, Gotët filluan të shkretonin pisllëqet gjermane, që ishin të dominuara nga frankët… More

Books

Leave a comment

Free download

Eminescu și Densușianu

FARMECE DE DRAGOSTE ŞI DE URSITĂ. ADUCEREA URSITULUI

FARMECE DE URSITĂ. ALUNGAREA RIVALEI ÎN MOARTE

Greece, a perfect example of barbaric country

Miron Ciho – Civilizatia Egiptului greco-roman

PALEOLITICUL INFERIOR EUROPEAN

The Baltic States: Estonia, Latvia, and Lithuania

The Pagan Origin Of Easter

Reconstructing the phylogeny of African

Sumerian lexicon

Tacitus – Germania (transl. Thomas Gordon)

The Golden Bough vol.1 by Sir James George Frazer

Tina Houk – Knowledge from the Sacred Tree Runes

Македонско Хералдичко

Roli Pellazgo-Ilir

A THRACIAN LUNISOLAR CALENDAR

La divinité suprême des Thraco-Daces

THE VILLAGES IN THE ETHNOGRAPHIC REGION OF GORNA REKA AS RELIGIOUS-RITUAL COMMUNITIES

Influente romane si preromane in limbile slave de sud

Tipuri de scriere arhaica pe teritoriul Romaniei

The Language of the Thracians – Geographical names (Ivan Duridanov)

The Language of the Thracians (Names of deities)

The Language of the Thracians (Personal names)

The Language of the Thracians (Tribal names)

Helenët – mund të jenë një nga fiset Iliro- Pellazge

Obiceiuri agrare in traditia populara romaneasca

Branko Bjelajac – Sveto pismo u Srba

Revista “Noi Tracii” (Aprilie 1992)

Léo Taxil – Biblia hazlie

REČNIK IMENA I POJMOVA VEZANIH ZA HRIŠĆANSTVO (NEPOTPUN)

Geto-dakët “Fisi më i guximshëm dhe i drejtë Trak”

Leave a comment

Më tepër e më tepër zëra pohojnë të paraqesin “historinë” e kombit tone shumë-mijëvjeçarësh, ndjell një jehonë në atë që është ndjerë gjithnjë dhe është dëgjuar, që Geto-Dakët ishin njerëz poligamist, që kanë ngrënë mish dhe më e keqja konsumues të alkoolit.

Për të demonstruar një herë për të gjithë që popujt Geto-Dak, Gjermanik, Kelte dhe populli i Balltikut, si fise të tjera trake, nuk ishin konsumues të alkoolit, vetëm sepse ata nuk e dinin ndonjë pije alkoolike përveç “Pijes së zotave” të quajtur verë mjalti (Hydromel në frëngjisht, në spanjisht Hidromiel, Idromele në italisht, hydromel në portugalisht, anglisht mead, miód në rusisht, polonisht, norvegjisht, suedisht, danisht, Med në ukrainisht, Met gjermane, Medovina në çeko-sllovake, serbo-kroate dhe Slloveni-ur, Ezti në Baske, Sima në finlandisht, Hydromeli në gjuhën latine klasike, Midus në letonisht) ne do të japin kuotën e tyre një burim i rëndësishëm historik i shekullit të I pas Krishtit.

Evidenca më e rëndësishme që ne e hasin më “Gjeografinë” e Strabonit, veçanërisht në Librin VII të Kapitullit III:
“[…]Grekët konsideronin që Getae ishin një fis Trakas. Ata jetonin në të dy brigjet e Danubit, dua të them që të dy Getae si dhe Mysianët. Mysianët ishin gjithashtu Trakë, por në kohën e tashme, emri i tyre është Moesians, origjina e Mysians janë nga Moesianët, që jetojnë midis Lydianëve, Frygjianëve dhe Trojanëve.Frygjianët vet janë Bryges (Ura), një fis trakian Tral, sikurse Mygdonët, Bebrykianët, Bithyni, Thyni dhe ndoshta gjithashtu Mariandynii.
Të gjithë ata ikën shpejtë nga Evropa, por Mysianët mbetën në vend së bashku me Trakët tjerë.

Mendimi im është se Poseidoni supozoi drejt se Homerit i cakton me këtë emër, Mysianët, në Evropë (Unë them ata nga Trakë) kur ai thotë:

Sytë e tij dritë ii u ktheva prapë për të parë
Vendi i Trakëve e populluar nga ata që i frenonin sirepii,
Dhe Mysians që luftojnë njëra-tjetrën nga distancë e afërt. […]

Poseidoni thotë se Mysians janë jashtë produkteve të mishit nga një besim të caktuar fetar, thjesht sepse ata nuk i rrisin kafshët. Ata ushqehen me mjaltë, qumësht dhe djathë, jetojnë vetëm, siç quhen ata njerëz të devotshëm prej zotave dhe capnobates.

Ka Trakë që jetojnë pa vajzat, ata janë quajtur Themelues. Ata janë konsideruar shenjtorëve, për shkak të nderit të tyre dhe të jetuarit pa frikë. Poeti Homer i quajtur ata “qumështorët e shenjtë e pelës, e cila pi qumësht, pa jetës w dhe njerëzit më të saktë”. Ata janë të mbiquajtur “pa jete”, veçanërisht për shkak se ata jetojnë pa vajzat, Homeri vetë thonë vejani në lidhje me atë është vetëm një jetë e gjysmë që ai e quajti si shtëpinë e Protesilaos “gjysmë”, vetëm sepse ai ishte një njeri i ve.

Mysianët quhen “luftëtarë nga distancë më të afërt” sepse ato janë të pamposhtur dhe luftëtarë të shkëlqyer. Në librin e kapitullit XIII (e Iliada) se duhet të jetë shkruar “Moesianët, luftëtarët nga distancë më të afërta” në vend të Mysianëve (pretendim i Poseidonios).

Por me siguri, është i dalldisur për të ndryshuar tekstin e Homerit, duke u konsideruar i mirë në të gjithë kaq shumë vitesh. Në të vërtetë, është shumë më i besueshëm se ata ishin emëruar Mysianët në fillim dhe tani ata ndryshuan emrin në Moesianët. Epitetin “pa jete” mund të jetë më tepër në kuptimin e “ve” sesa “paushqyer” ose “me shtëpi në karrocat. […]

Dhe praktikën e Pitagorës që thonë se të abstenojnë nga mish, mbeti për ta si një urdhër nga Zamolxis. […]

Në lidhje me informatat që ata thonë neve:

“Menjëherë Deceneu vetë u konsiderua si një Zot, siç thashë, kur kam folur rreth Zamolxis. Dhe në një shenjë të bindjes, njerëzit Getae ishin të bindur për të shkurtuar hardhi dhe të jetojnë pa verë […]” ne nuk mund ta përcaktojmë vendin e saktë për këto “Getae” si ne e di në qoftë se teksti i referohet Tarabostes ose Comati.
Ndoshta një pjesë e fisnikërisë Geto-Dacian shkoni mënyrë negative, por vetëm për shkak të ndikimit të pista greke dhe romake, ose ndoshta vetëm për shkak Geto-Dakët i cili mbeti në fortesa në Detin e Zi që të administrojnë territoret e pushtuara nga Burebista perandori filloi këtë praktikë të turpshme, një praktikë poshtëruese për fiset veriore të Trakëve.

Do të doja të përmend se Odrysians dhe fiset e tjera jugore trake, pinin verë e dhe të merrnin substanca halucinogjene të ndryshme si kërpudhat magjike, kërp (farë e keqe, kanabis), apo edhe opioids orientale.
Të gjitha këto fakte erdhi më vonë, për shkak të ndikimit të greke dhe më vonë ndikimi romak, dhe ndikimet e ndryshme mythraic nga lindja.

Prandaj, Geto-Dakët dhe Moesians, Carpiani dhe Costobocii, dhe të gjitha nga fiset “barbare” në veri të Danubit, nuk konsumonin alkool, por verë mjalti vetëm si të gjithë “barbarët” nga Veriut. Këto deklarata tendencioze të lëshuara kundër etërve tanë janë vetëm disa sulme të cilat kanë një qëllim të vetëm: degjenerimi i paraardhësit tonë të madh dhe hyjnor, Geto-Dakët, ” Fisët më të guximshëm dhe të drejtë Trak”!

Armiqtë tanë poligam, konsumatorët i madh i alkoolit dhe drogës, duket të jetë ziliqar për paraardhësit tonë dhe jetën e tyre të shenjtë, si edhe në lidhje me prejardhjen e tyre hyjnore.

Artikulli u shkrua nga Kogaion – Përkthyer nga Ahmet Murati

Paganizmi vlleh në shekullin XII

Leave a comment

Vllehe

Vllehe

Në vitin 1173, në aventuristin mesjetar Navarezian Benxhamin nga Tudela, në udhëtimin e tij të gjatë nga Spanja deri të Tokën e Shenjtë, kalon përmes Italisë dhe Greqisë. Kur ai arrin në qytetin grek ë Zejtun (Lamia “Λαμία”), ai shkroi:

“Këtu fillon toga e Vllahisë së Madhe (Vllahia). Banorë quhen vlleh. Me shpejtësinë e drerëve, ata zbritën në Mbretërinë greke (Bizant) për të vrarë grabitur. Askush nuk i sulmon përgjatë luftës, madje asnjë perandor ose mbret mund t’i sundojë ata. Ata nuk jetojnë nën tradita krishtere dhe ata emërtohen me emra hebrenjsh, për këtë disa thonë që janë hebrenj dhe ata i zhveshin krishterët, në vend se t’i vrasin ata, siç bëjnë me grekët.”

“Origjina e aromanëve” nga Teodor Kapidan dhe Konstatin Noe

Shtëpia e botimeve entologjike, Bukuresht 2008

Shkruar nga Kogaion

Paganizmi vlleh në shekullin XII

Leave a comment

Në vitin 1173, në aventuristin mesjetar Navarezian Benxhamin nga Tudela, në udhëtimin e tij të gjatë nga Spanja deri të Tokën e Shenjtë, kalon përmes Italisë dhe Greqisë. More