Zeiţa Kotys

Cotis (latină), Kotys (greacă), Ceotis, Ciotis (română) este o zeiță traco-dacă, venerată în special la edonii din Tracia, populație ce se găsește între râurile Struma și Mesta, la sud de Sofia.

Ei se întindeau în antichitate până pe Vardar (Axios), dar odată cu expansiunea macedonenilor, au fost împinși spre est, în Tracia.

Strabon descrie cultul zeiței Cotis ca apropiat de cel al zeiței Bendis. El spune că edonii cântau la niște instrumente ce scoteau anumite sunete ciudate, sub formă de tunete, provocate de niște tobe mari, probabil sunet combinat cu acordul unor corzi frenetice, ritual muzical asemanator celui dedicat zeului Sabazius (Dionis). Acest cult mai era adorat și în perioada clasică ateniană , unde preoții ce participau la acest ritual se numeau baptai deoarece “botezau” de fiecare dată participanții, purificându-le sufletele.

Se spune că ei intonau cu voce tare, in cor, aceste cuvinte:

“Am fugit de rău, am găsit binele”

Cultul ei mai poate fi asemănat cu cel al zeiței Attis și al Cybelei. Festivalul edonian dedicat zeiței Cotis se numea Cotyttia, despre care se spune că era un ritual orgiastic nocturn, cu puternice conotații obscene.

Dacă e să dăm crezare acestor afirmații de mai sus, înseamnă că avem de-a face cu puternice influențe osirice, prin elenism, mai exact prin Dionis/Sabazius.

Lingvistul Sorin Paliga este de părere că numele zeiței Cotis e înrudit cu numele plantei cotiata “iarba tare” (tritticum repens), cuvânt ce derivă de la rădăcina ciot, de origine tracă.

 

Articol scris de Kogaion


1 Comment (+add yours?)

  1. Ioan
    Jul 11, 2010 @ 22:40:27

    Pe net era o altă etimologie legat de Cotys și anume că vine din slavicul koto(pisică,cotoi)

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: