Păgânismul valah în sec XII

În anul 1173, rabinul Beniamin din Tudela, în lunga lui călătorie din Spania către Ierusalim, a trecut prin Italia, apoi prin Grecia, urmând sa ia apoi calea Palestinei.

Ajungând la Zeitun (oraşul Volos de azi), el scria:

“Aici, e începutul Vlahiei, ai căror locuitori poartă numele de Vlahi. Asemenea căprioarelor de iuţi la fugă ei se coboară în ţara Grecilor ca să despoaie şi să prade. Nimeni nu-i poate ataca prin războiu, nici un împărat nu-i poate supune. Datinile creştineşti nu le păzesc, şi-şi dau nume jidoveşti, din care pricină unii spun că sunt neam evreesc şi că pe creştini, îi despoaie, nu-i ucid ca pe greci”.

“Originea macedoromanilor” de Theodor Capidan şi Constantin Noe

Editura etnologică, Bucureşti 2008

Articol scris de Kogaion

1 Comment (+add yours?)

 1. Olariu Constantin
  Sep 09, 2010 @ 09:40:24

  Domnule Kogaion,

  Nu este vorba aici de păgînism ca sens etimologic din textul menționat, ci o dovadă a vitalității extraordinare a creștinismului arimin de care nu s-au dezis românii decît în secolele XVll-XVlll, cînd au fost făcute primele traduceri în limba română a scrierilor iudeo-creștine Vechiul și Noul Legămînt. Regatul vlahilor întemeiat de către frații Asan, Petru și Ioniță Kaloian, la anul 1185 a avut ca suport al revoltei împotriva despotismului bizantin tocmai religia strămoșească pe care slavii o numeau în acele vremuri bogomilism.
  Dar falsificîndu-se cu bună știință toată istoria și cultura românilor după anii 1850, sigur că nu mai înțelegem nimic din acele vremuri fabuloase pentru trecutul nostru.
  Faptul că îi peneau pe greci atît de vîrtos de cîte ori îi prindeau la cotitură, se datora memoriei colective a vlahilor care îi știau de făcătorii monstruozității iudeo-creștinismului și scoaterea creștinismului arimin din istoria imperiului roman. Aici au pus umărul la greu colaborînd srîns cu greci, italicii și ivriții ca să fie făcătura veșnică. Astăzi memoria colectivă a românilor este un adevărat closet de care se ferește și Dracu.
  Pînă nu ne vom descoperi adevăratele origini, vom vorbi numai aiureli și vom fi o turmă de tîmpiți de care se va folosi orice lepră șmecheră.

  C. Olariu Arimin

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: