Vllehe

Vllehe

Në vitin 1173, në aventuristin mesjetar Navarezian Benxhamin nga Tudela, në udhëtimin e tij të gjatë nga Spanja deri të Tokën e Shenjtë, kalon përmes Italisë dhe Greqisë. Kur ai arrin në qytetin grek ë Zejtun (Lamia “Λαμία”), ai shkroi:

“Këtu fillon toga e Vllahisë së Madhe (Vllahia). Banorë quhen vlleh. Me shpejtësinë e drerëve, ata zbritën në Mbretërinë greke (Bizant) për të vrarë grabitur. Askush nuk i sulmon përgjatë luftës, madje asnjë perandor ose mbret mund t’i sundojë ata. Ata nuk jetojnë nën tradita krishtere dhe ata emërtohen me emra hebrenjsh, për këtë disa thonë që janë hebrenj dhe ata i zhveshin krishterët, në vend se t’i vrasin ata, siç bëjnë me grekët.”

“Origjina e aromanëve” nga Teodor Kapidan dhe Konstatin Noe

Shtëpia e botimeve entologjike, Bukuresht 2008

Shkruar nga Kogaion